Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, February 27, 2012

Lukisan Kejuruteraan


Hahaha... nie la pelan rumah 1 yg difikirkan dlm kepala otak buat masa nie.. dah banyak dah kot pelan yg dah di lukis2/sketch2 kat kertas.. cume nie jek detail sket wat kat solidwork... hmm, proceed or not, is not a matter yet.. komen sket!

Friday, February 24, 2012

February Month~

Bismillah,


Hmm.. Pagi tadi nak g keje, awal2 lagi jam 7 camtu dah hujan selebat2nya... so sambung tido menunggu hujan reda nak g keje.. sampai la kul 9 baru hujan reda sket.. aku gi keje nek moto jek skang.. malas la nek kete.. igtkan ujan arini mcm nak nek kete.. tapi pk2 ujan, then nek kete, kompem2 la jem cam nak mati.. tu yang decide nek moto jgak.. takpela ujan sket2 jek tgal pakai baju ujan, smpi opis dlm kul 9.45pg.. hadoyai! lambat gak yek masuk opis.. huhu...

tghri nak g tapau mkn, tgk2 jek moto aku mcm dah kurang angin... tapi takdelah amek port sgt.. mmg dah biasa sgt mcm tuh.. boco kecik la tu..

ngam2 ptg nak balik keje, tayar aku rupenye dah kempis tak hengat... gunala pam yg ade kat opis walaupun tak berapa nak masuk anginnye pun ekceli.. =='... then lenjan jek la nak wat cane an... otw balik, setiap petrol pam aku jumpe aku singgah!.. ya! aku mau menggunakan khidmat pam angin yg korang ade.. huhu... walaupun tayar moto aku yg sudah di pam itu hanya bertahan beberapa km jek =='.. dah la da ptg2 canie.. pastu takde nampak lak workshop sekitar jln nie.. hmm...

last2 sampai kat area rumah aku jgak baru ade jmpe workshop yg masih bukak... apela nasib bdn... ==' nasib bek tak ujan.. huhu...

pok pek pok pek ngan cine workshop, dia kata tayar aku dah takleh pakai lagi.. kene tukar jek.. adoiyai! igtkan bleh la tampal (sebab tubeless) mcm biasa.. rupenye dah byk sgt tampal kot.. huhu.. usia tayar tu pun sama ngan jangka masa aku beli moto tu 3 tahun lalu (kalau tak silap) haha... lame gile pakai tayar tuh!... dah memang time dia nak kene tukar latuh... huhu...

Thanks for ur khidmat pada aku bertahun2 lamanya wahai si tayar.. sekarang kamu boleh berehat...

hai tayar baru... selamat berbakti pada aku yek!

Tah jenama ni mcm best jek... siap ade kaler2 kuning lagi.. tokey tu suggest aku tayar ni mura sket.. ikut je la..

Hmm... mcm2 dugaan bulan nie... memula kete cermin pecah, pastu tayar ganti baru plak... rasanye baru aku berkeadaan selesa awal2 blan ritu, bleh wat aqiqah si kecil comel, beli mesin rumput lg, n siap bleh tukar sport rim kete n order tinted plak tu.. baru dpt duit lebih la katakan lepas dpt claim.. tak sangka2 plak, bajet bulan nie betul2 larong cam air paip.. sampai nak kering terus uh..... adoyai!

oit! nape gaji lambat lak dpt bulan nie... ades <-- jrg2 sekali aku merungut gaji lambat keluar... chet!

biasa la asam garam kehidupan... besar la periuk, banyak jugak la keraknya.. so, kenela pakai periuk nasik... huhu... (periuk nasi = langkah² berjimat cermat perlu dititik beratkan)

ok semua!... <-- mcm ramai sgt jek yg membaca blog aku nie.. huhu
sekian saja untuk entry kali nie..

Bye!

* Amnie demam... cian dia... amnie demam rindu kat abi kannn... abi pun rindu kat amnie jugakkkk!! huhu, ibu mesti jeles kalau abi ckp abi rindu kat amni sorang jek.. hehe... rindu kat ibu dia jugakkkkkk... mmmmmuah2x u both!


Sunday, February 12, 2012

Adoyai! Lepak jek~


Assalamualaikum... hai semua..

Ceritera kali ini adelah kisah satu hari di hari Sabtu..

Sudah beberapa minggu macam biasalah, rumput di halaman rumah aku kompem2 la panjang menjalar2 sana sini buat semak kepala aku bila balik umah tgk keadaan rumput mcm tuh.. ntah dua tiga minggu lepas potong rumput pinjam mesin rumput ayah saudara punya kawan.. sebelum2 tu pun pinjam gak la.. tapi cam segan la plak nak pinjam jek tetiap kali... so aku decide la nak beli satu mesin rumput n aku servey2 rege kat internet.. mesin rumput nie banyak jenis and brand... 2-stroke la, 4-stroke la, and kalau dlm base om putih menatang nie di panggil brush cutter... atau kalau convrt jadik melayu = pemotong berus... hahaha...

Dari rege yg rm1000 hinggalah yg rm 200+ pun ade.. ikut brand n spesifikasi le.. 1st aku cadang igt nak beli jenama STIHL rege rm530 aku servey kat tenet.. STIHL nie german company tapi buat kat china... kira ok la an... fair n square.. tak mahal sgt tak murah sgt an.. tepon brader yg jual tuh dia kat meru.. sejam sampai la rasa... so tghri tu aku g hardware dekat ngan umah aku, nak beli brg2 nak nukang sket umah aku nie, dlm pada masa same aku try le tanya hardware tuh ade jual mesin rumput ke tak.. dia kata ade, rm 250 jek.. cap TAKASHIMA... name cam brand yg Amy Mastura lari2 pkai topi keledar F1 tu kan? tol tak? haha... aku pikir punya pikir, tak jadik le g meru beli STIHL tuh.. jauh la.. separuh rege plak tuh dari yg nie.. so aku decide beli je la mesin rumput cap TAKASHIMA model BG328A dengan rege rm250... sila rujuk gambar di atas.. haha..

So balik umah jek, aku try tgk manual dia n nak pasang le n nak potong rumput le ape lagi kan... pasang punya pasang, sekali aku tgk, mesin nie takde provide plate bulat untuk pakai tali punye da... dia pakai blade jek... pergh! tak pening plak aku kan... pandai plak aku an nak mesin pakai blade nie... syok memang la syok tapi untuk potong rumput tebal hutan sesuai la kot..
Dengan selamber n malasnye aku nak g carik plate bulat untuk pakai tali kuning tuh, aku pun mesin jela pakai blade... dah tak tahan sgt tgk depan umah rumput panjang2 nih... so aku pun mesin la rumput umah aku sampai abes...

Dok masa sapu2 rumput2 yg telah di potong tuh, aku tgk ade cam kaca2 kat tanah, eh kaca pe la plak nie.. tengok kanan kiri takde plak cermin tingkap umah aku pecah

ke hape ke.. tadi memang la mase aku potong rumput ade la 3~4 atau lebih batu2(tulis 3~4 tuh nak sedapkan ati jek.. sebenarnya puluh2 ==') terbang kesana sini (sebab pakai blade nie batu terbang tak hengat berbanding gune tali kuning).. Dan setelah di amati punca2 dan sebab musabab kaca2 itu bertaburan...........

nahhhhhhhhhhhhh.... itu dia... dari sini rupenya datangnya si kaca2 bedebah itu....


Tak memasal2 pecah cermin kete hakuuu...

LOL!!! (bukan kete aku sebenarya, kete bini aku.. haha...)
gambar tuh aku dah buang sket2 dah cermin2 nye... tinggal kat tepi2 jek... tu ar aku taruk dalam beldi merah tu ha.... sengal an aku nie...


Adoyaii.. Lepak jek~ (same tak ngan tajuk entry nie?.. huhu)
bebaik nak jimat la kononnya beli mesin rumput murah... tak pasal2 kene ganti cermin kete baru lak... huhu...
padahal kalau ikotkan, boleh jek sabar sket, n g beli plate bulat untuk tali kuning tuh.. cume aku nie pemalas nak g carik... padan muke hamek kau... hahaha... padan muke aku..


So mlm aku servey2 rege Myvi cermin belakang tukar baru bape rege.. nak tau bape? rm280 siap pasang.. original perodua, double layer katenye... n aku rasa ni kira murah la kot..

cube kita kira same2 yek kawan2....

1. Cadangan asal beli STIHL = Rm530
2. Pilihan di beli TAKASHIMA = Rm250
3. Gantirugi beli cermin baru = Rm280

No.2 + No.3 = No.1..... betul tak kawan2? hahaha... same jek datang nye....

Cume aku dapat mesin rumput cap ayam yg murah.. n aku kene gi kedai cermin untuk tukar cermin la esok.... rugi dah ahad aku esok.... ingat nak nukang2 rumah ape yg patut... adoyaiiii~ lepak jek an~

sekian~

setiap yang berlaku ade hikmah di sebaliknya.. inilah liku2 kehidupan...

aku rindu bini n anak aku la (=, =,)...

adeh!!panas²