Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, April 17, 2013

Trip!

Here!Yeah, going to Cameron Highland for celebrate our 2nd anniversary. Thanks to my beloved wife and I love U so much! 15/16 April 2013. Lets take a look some picta!







I like this trip.. even though the road so bengkang bengkok.. penat gak drift! =p

Sunday, November 18, 2012

Akhirnya


Lastly.. I finished it after 6 years of study.. Thanks all!

Monday, February 27, 2012

Lukisan Kejuruteraan


Hahaha... nie la pelan rumah 1 yg difikirkan dlm kepala otak buat masa nie.. dah banyak dah kot pelan yg dah di lukis2/sketch2 kat kertas.. cume nie jek detail sket wat kat solidwork... hmm, proceed or not, is not a matter yet.. komen sket!

Friday, February 24, 2012

February Month~

Bismillah,


Hmm.. Pagi tadi nak g keje, awal2 lagi jam 7 camtu dah hujan selebat2nya... so sambung tido menunggu hujan reda nak g keje.. sampai la kul 9 baru hujan reda sket.. aku gi keje nek moto jek skang.. malas la nek kete.. igtkan ujan arini mcm nak nek kete.. tapi pk2 ujan, then nek kete, kompem2 la jem cam nak mati.. tu yang decide nek moto jgak.. takpela ujan sket2 jek tgal pakai baju ujan, smpi opis dlm kul 9.45pg.. hadoyai! lambat gak yek masuk opis.. huhu...

tghri nak g tapau mkn, tgk2 jek moto aku mcm dah kurang angin... tapi takdelah amek port sgt.. mmg dah biasa sgt mcm tuh.. boco kecik la tu..

ngam2 ptg nak balik keje, tayar aku rupenye dah kempis tak hengat... gunala pam yg ade kat opis walaupun tak berapa nak masuk anginnye pun ekceli.. =='... then lenjan jek la nak wat cane an... otw balik, setiap petrol pam aku jumpe aku singgah!.. ya! aku mau menggunakan khidmat pam angin yg korang ade.. huhu... walaupun tayar moto aku yg sudah di pam itu hanya bertahan beberapa km jek =='.. dah la da ptg2 canie.. pastu takde nampak lak workshop sekitar jln nie.. hmm...

last2 sampai kat area rumah aku jgak baru ade jmpe workshop yg masih bukak... apela nasib bdn... ==' nasib bek tak ujan.. huhu...

pok pek pok pek ngan cine workshop, dia kata tayar aku dah takleh pakai lagi.. kene tukar jek.. adoiyai! igtkan bleh la tampal (sebab tubeless) mcm biasa.. rupenye dah byk sgt tampal kot.. huhu.. usia tayar tu pun sama ngan jangka masa aku beli moto tu 3 tahun lalu (kalau tak silap) haha... lame gile pakai tayar tuh!... dah memang time dia nak kene tukar latuh... huhu...

Thanks for ur khidmat pada aku bertahun2 lamanya wahai si tayar.. sekarang kamu boleh berehat...

hai tayar baru... selamat berbakti pada aku yek!

Tah jenama ni mcm best jek... siap ade kaler2 kuning lagi.. tokey tu suggest aku tayar ni mura sket.. ikut je la..

Hmm... mcm2 dugaan bulan nie... memula kete cermin pecah, pastu tayar ganti baru plak... rasanye baru aku berkeadaan selesa awal2 blan ritu, bleh wat aqiqah si kecil comel, beli mesin rumput lg, n siap bleh tukar sport rim kete n order tinted plak tu.. baru dpt duit lebih la katakan lepas dpt claim.. tak sangka2 plak, bajet bulan nie betul2 larong cam air paip.. sampai nak kering terus uh..... adoyai!

oit! nape gaji lambat lak dpt bulan nie... ades <-- jrg2 sekali aku merungut gaji lambat keluar... chet!

biasa la asam garam kehidupan... besar la periuk, banyak jugak la keraknya.. so, kenela pakai periuk nasik... huhu... (periuk nasi = langkah² berjimat cermat perlu dititik beratkan)

ok semua!... <-- mcm ramai sgt jek yg membaca blog aku nie.. huhu
sekian saja untuk entry kali nie..

Bye!

* Amnie demam... cian dia... amnie demam rindu kat abi kannn... abi pun rindu kat amnie jugakkkk!! huhu, ibu mesti jeles kalau abi ckp abi rindu kat amni sorang jek.. hehe... rindu kat ibu dia jugakkkkkk... mmmmmuah2x u both!


Sunday, February 12, 2012

Adoyai! Lepak jek~


Assalamualaikum... hai semua..

Ceritera kali ini adelah kisah satu hari di hari Sabtu..

Sudah beberapa minggu macam biasalah, rumput di halaman rumah aku kompem2 la panjang menjalar2 sana sini buat semak kepala aku bila balik umah tgk keadaan rumput mcm tuh.. ntah dua tiga minggu lepas potong rumput pinjam mesin rumput ayah saudara punya kawan.. sebelum2 tu pun pinjam gak la.. tapi cam segan la plak nak pinjam jek tetiap kali... so aku decide la nak beli satu mesin rumput n aku servey2 rege kat internet.. mesin rumput nie banyak jenis and brand... 2-stroke la, 4-stroke la, and kalau dlm base om putih menatang nie di panggil brush cutter... atau kalau convrt jadik melayu = pemotong berus... hahaha...

Dari rege yg rm1000 hinggalah yg rm 200+ pun ade.. ikut brand n spesifikasi le.. 1st aku cadang igt nak beli jenama STIHL rege rm530 aku servey kat tenet.. STIHL nie german company tapi buat kat china... kira ok la an... fair n square.. tak mahal sgt tak murah sgt an.. tepon brader yg jual tuh dia kat meru.. sejam sampai la rasa... so tghri tu aku g hardware dekat ngan umah aku, nak beli brg2 nak nukang sket umah aku nie, dlm pada masa same aku try le tanya hardware tuh ade jual mesin rumput ke tak.. dia kata ade, rm 250 jek.. cap TAKASHIMA... name cam brand yg Amy Mastura lari2 pkai topi keledar F1 tu kan? tol tak? haha... aku pikir punya pikir, tak jadik le g meru beli STIHL tuh.. jauh la.. separuh rege plak tuh dari yg nie.. so aku decide beli je la mesin rumput cap TAKASHIMA model BG328A dengan rege rm250... sila rujuk gambar di atas.. haha..

So balik umah jek, aku try tgk manual dia n nak pasang le n nak potong rumput le ape lagi kan... pasang punya pasang, sekali aku tgk, mesin nie takde provide plate bulat untuk pakai tali punye da... dia pakai blade jek... pergh! tak pening plak aku kan... pandai plak aku an nak mesin pakai blade nie... syok memang la syok tapi untuk potong rumput tebal hutan sesuai la kot..
Dengan selamber n malasnye aku nak g carik plate bulat untuk pakai tali kuning tuh, aku pun mesin jela pakai blade... dah tak tahan sgt tgk depan umah rumput panjang2 nih... so aku pun mesin la rumput umah aku sampai abes...

Dok masa sapu2 rumput2 yg telah di potong tuh, aku tgk ade cam kaca2 kat tanah, eh kaca pe la plak nie.. tengok kanan kiri takde plak cermin tingkap umah aku pecah

ke hape ke.. tadi memang la mase aku potong rumput ade la 3~4 atau lebih batu2(tulis 3~4 tuh nak sedapkan ati jek.. sebenarnya puluh2 ==') terbang kesana sini (sebab pakai blade nie batu terbang tak hengat berbanding gune tali kuning).. Dan setelah di amati punca2 dan sebab musabab kaca2 itu bertaburan...........

nahhhhhhhhhhhhh.... itu dia... dari sini rupenya datangnya si kaca2 bedebah itu....


Tak memasal2 pecah cermin kete hakuuu...

LOL!!! (bukan kete aku sebenarya, kete bini aku.. haha...)
gambar tuh aku dah buang sket2 dah cermin2 nye... tinggal kat tepi2 jek... tu ar aku taruk dalam beldi merah tu ha.... sengal an aku nie...


Adoyaii.. Lepak jek~ (same tak ngan tajuk entry nie?.. huhu)
bebaik nak jimat la kononnya beli mesin rumput murah... tak pasal2 kene ganti cermin kete baru lak... huhu...
padahal kalau ikotkan, boleh jek sabar sket, n g beli plate bulat untuk tali kuning tuh.. cume aku nie pemalas nak g carik... padan muke hamek kau... hahaha... padan muke aku..


So mlm aku servey2 rege Myvi cermin belakang tukar baru bape rege.. nak tau bape? rm280 siap pasang.. original perodua, double layer katenye... n aku rasa ni kira murah la kot..

cube kita kira same2 yek kawan2....

1. Cadangan asal beli STIHL = Rm530
2. Pilihan di beli TAKASHIMA = Rm250
3. Gantirugi beli cermin baru = Rm280

No.2 + No.3 = No.1..... betul tak kawan2? hahaha... same jek datang nye....

Cume aku dapat mesin rumput cap ayam yg murah.. n aku kene gi kedai cermin untuk tukar cermin la esok.... rugi dah ahad aku esok.... ingat nak nukang2 rumah ape yg patut... adoyaiiii~ lepak jek an~

sekian~

setiap yang berlaku ade hikmah di sebaliknya.. inilah liku2 kehidupan...

aku rindu bini n anak aku la (=, =,)...

Sunday, January 29, 2012

Kisah Kamu Si Kecil


Kisah bermula
27/01/2012
around 1.30a.m
Baru abi nak melelapkan mata, ibu terasa sakit dan berkata mahu pergi buang air kecil.. bila mana abi bangunkan ibu dari baringnya, seperti air ketuban kamu sudah terkeluar dan kami panic seketika... lantas ibu terus mengajak abi ke Hospital Sg Buloh (HSB).

around 2.15a.m
Ibu di masukkan ke wad bersalin dan abi menunggu di luar untuk mengetahui keadaan selanjutnya.. Abi di fahamkan air ketuban kamu sudah pecah, tapi tidak terlalu banyak.. keadaan di HSB yang penuh, tiada wad kosong untuk ibu berehat di katil.. pada ketika ini, staff nurse bertugas check bukaan rahim ibu baru 0.5cm.. keadaan ibu masih ok, walaupun begitu terasa abi kesakitann yang di tahan oleh ibu, saat ibu keluar sebentar dari wad bersalin untuk berbual2 dengan abi..

Ramai juga suami2 yg sedang menunggu isteri mereka di luar bilik wad bersalin seperti abi.. ade yg tertido mungkin sudah lama menunggu dan waktu itu juga adalah waktu tidur sememangnya.. Tapi, keresahan abi menunggu di luar, abi buatkan air selusuh dengan membaca ayat Qursy, Surah Maryam dan Surah Ya Sin lalu menghembus di air zam-zam...

around 8.00a.m
kasihan ibu, menahan sakit, risau dan sebagainya.... sudah pula tidak dapat berehat/tidur dgn selesa.. masih tiada lagi wad kosong ketika ini... ibu tiada katil.. hanya duduk di kerusi menahan kesakitan..

around 3.00pm
ketika ini, barulah abi di fahamkan, ibu dapat berehat di katil sementara di wad bersalin.. dapatlah ibu berehat seketika..

around 6.00pm
Ibu dapat di pindahkan ke wad biasa dan ade katil sendiri... time ni abi dapat melawat ibu.. sebab waktu melawat 4.30 - 7.30pm... kesian, sedih pun ade lihat ibu yg seperti tidak bermaya... mane taknya, letih tak dpt rehat yg cukup, menahan sakit lagi... kamu tau tak kamu buat ape je mase nie.. kamu tido je syg... biasalah situasa kamu masa2 nie... mase sebelum ini pun, memang kamu nie jenis aktif malam... time ibu nak tido jek barulah kamu aktif dan tendang2 perut ibu.. ketika ini bukaan rahim ibu baru 1cm ~ 2cm... Lambatkan bukaan rahim ibu?... mestilah, sebab kamu tido jek... takpe... kamu nak simpan tenaga yer... malam nanti kamu push ye syg... abi menenangkan ibu, bila ibu risau sebab bukaan rahim lambat... mestilah risau.. air ketuban kamu dah pecah tau... takleh duduk lama2 lagi dlm perut ibu tau... jam 7.30pm abi balik rumah kerna waktu melawat sudah abis..

28/01/2012
around 12.00a.m
Ibu call, ckp staff nurse/doctor check bukaan rahim ibu.. tiada perubahan... Ya Allah... abi, ibu, jaddati (nenek) pun risau.. ye la.. nape takde perubahan... kesian ibu, kesakitan makin sakit.. sebab ibu kata dah makin cepat contraction... tapi bukaan lambat... baby.... tolong ibu tolak pintu rahim k... abi tak senang duduk... sure tak leh nak tido walaupun ngantuk.. ambil wuduk, buat solat hajat..

Ya Allah, sesungguhnya Kau maha memudahkan, permudahkan lah Ya Allah..
Kau lancarkanlah bukaan pintu rahim isteriku, Kau mudahkanlah proses kelahiran anak pertama ku ini Ya Allah.. Kau kurangkanlah penderitaan yang di hadapi oleh isteriku Ya Allah.. Kau berikanlah sifat2 ketabahan, kesabaran kepada isteriku untuk menghadapi ujian ini Ya Allah, Kau berikanlah kesihatan, tenaga kepada isteriku untuk melahirkan anak kami Ya Allah... Tiada tempat lagi untuk aku mengadu selain dariMu Ya Allah.. Rabbi Yassir wala tu asir... mengalir juga air mata abi... nasib baik ade hingus2 sket, so bile abi srot2 tu nampak mcm seleseme la.. tak la perasaan sgt ngan ummi (jaddati = nenek kamu).. abi susulkan dengan membaca surah maryam sampai habis sebelum abi tidur..

around 3.00a.m
Belum sempat lena tidur abi di kejutkan panggilan dari ibu... "doctor check, bukaan rahim dah 5cm'' jelas ibu... Ya Allah, hanya engkau yang memberi pertolongan.. abi bingkas bangun dan terus ke HSB untuk mengetahui perkembangan ibu.. Ibu di pindahkan ke wad bersalin semula, kerna 5cm sudah wajib ke wad bersalin.. abi seperti biasa hanya dapat menunggu di luar wad bersalin.. mendengar suara ibu di telefon tadi sungguh benar terasa kesakitan yg di tanggung ibu ketika ini... surah maryam lagi sekali abi baca, berharap mudah2an ibu dapat mengharungi kesakitan itu...

around 6.00a.m
Pangilan dari staff nurse, memanggil abi ke dalam wad bersalin, kerana bukaan rahim ibu sudah 'fully open'. abi terus bergeas masuk kedalm wad, dan sempat di marah oleh securty di situ sbb abi tergesa2 sgt sampai lupa nak tukar kasut hospital... (apela abi nie)... di dalam bilik bersalin, ibu dan beberapa staff nurse sudah ade di situ.. abi melihat keadaan ibu yg keletihan, kesakitan dan sangat kasihan... ibu cube meneran kamu keluar... susah syg... kesian abi tgk ibu.. sampai merah2 muka ibu... kata2 semangat, doa2 dan zikir abi bacakan di sebelah ibu sambil memberi nasihat dan dorongan untuk ibu terus berusaha meneran kamu keluar syg... kamu tahu tak, kamu berada di dalam perut ibu selepas air ketuban kamu pecah sudah lebih 24jam, kamu tak boleh duduk dalam perut ibu lama2 lagi syg... tolong ibu untuk push keluar yea syg... ibu sudah kehabisan tenaga.. tak cukup tidur, tak cukup rehat dan sebagainya... akhirnya, kekuatan ibu datang dengan kekuasaan Allah, ibu berjaya melahirkan kamu dengan normal... Ya Allah, syukur sangat2... berlinang air mata abi melihat pengorbanan ibu ketika ini.. sungguh besar pahala yang di kendong ibu ketika ini... luhur dan gugur semua dosa2 ibu yang melahirkan anak seperti bayi y baru di lahirkan... tahniah buat ibu... kamu keluar dan terus di letakkan di atas perut ibu... mata kamu berkelip2 dan sedikit memuntahkan cecair dari mulut kamu sebelum kamu menagis sedikit...

staf nurse angkat kamu dan membalut kamu dengan kain.. "ok! suami sudah boleh keluar sekarang ye.." kata salah seorang staff nurse di situ.. tapi abi masih tercegat dengan harapan abi dapat azankan kamu... nasib baik ade seorang staff nurse tu perihatin... di serahkan kamu ke tangan abi dan abi mendukung kamu buat kali pertama setelah 9 bulan ibu kamu mengendong kamu kesana-sini... Abi terus membaca doa dan mengazankan kamu.. air yg berlinang tadi semakin menjadi2... kamu sangat comel syg... Kurniaan Allah yg sgt berharga bagi Abi... Syukur ke hadrat Ilahi.. kamu kira2 lahir jam 7.15pg 28 Januari 2012 Masihi bersamaan 04 Rabiulawal 1433 Hijrah..

7.20a.m
Abi bergegas ke surau.. sebab abi belum solat subuh lagi... selesai solat subuh ketika berdoa, berjurai2 air mata entah kenapa, sedih, gembira, syukur semua ade... Ya Allah, begitu kasih Engkau kepada ku dan isteriku, menerima doa2 ku dan memudahkan proses kelahiran ini dan selamat ibu serta anak... sungguh aku bersyukur tak terhingga kepadaMu...

Terima Kasih Ibu...
Terima Kasih Emak...
Terima Kasihlah kepada ibu, emak, ummi, atau sesiap saja panggilan kita kepada wanita yang mengandungkan kita, menjaga makan dan minum kita, mengaji dan sebagainya untuk kita selama 9 bulan dan melahirkan kita ke dunia dengan kudrat nya yg sgt lemah seperti dihujung nyawa...

Wednesday, January 25, 2012

Baby due!

Bismillahirrahmanirahim~
Assalamualaikum w.b.r.t.h

Permulaan dengan bismillah, memulakan pembentangan 'Final Year Project 1' aku di UiTM. alhamdulillah, pengakhiran yg aku sendiri puas hati. Penat gak tak tido beberapa malam untuk menyiapkan report n slide presentation.. Fuh~ lega! dah setel dah FYP 1 aku.. tinggal next sem plak untuk FYP 2.

Sedar tak sedar, dah hampir tiba masanya... kalau post aku sebelum nie ade citer sket2 pasal 'baby' kan? so, hari ini punyer tarikh adalah.... 25th January 2012... ape maksud tarikh ini? selain dari tarikh aku presentation FYP 1 aku pagi tadi (10.00-10.30am), tarikh ini adalh tarikh due my beloved 'zuriat' lahir. tapi, sampai jam skang kul 12.35tghri, ibu dia still ok lagi... baby belum mau keluar lagi yek syg? syok ke dok dlm perut ibu tu... hehe... actually, sebelum nie pun aku risau gak kalau dia kuar awal... sbb, aku exam, n presentation plak... so ade gak la ckp2 ngan baby kuar lepas abi dia habis sume tuh... hehe, baby.... skang abi dah abis dah sume exam n presentation abi... so baby leh kuar anytime jek k... abi dah ready... huhu... (ready sgt ke?)

ye la, ko igt, isteri jek ke rasa berdebar2, cuak, n anything la saat nak lahirkan baby 1st nie? suami pun berdebar2 gak tau! huhu... bukan nak ego, tapi debar2 gak la.. yela, boleh ke aku angkat baby yg baru lahir tu, masih lembut badan dia, tak sakit ke dia kalau aku angkat dia tak betul ke nanti masa nak azankan dia? huhu... nak praktis pun tak boleh... takde plak baby2 yg baru born sedia menawarkan diri dia untuk di dukung oleh aku... <--- ahaha.. alasan semate2..

ala... anak org risau kot nak angkat2/dukung2 bila masih baby lagi... yela, takot ape2 jadik kan susah... (alasan lagi.. huhu).. tapi baby sendiri, ok kot... berani kot... InsyaAllah! yakin boleh! huhu...

baby, abi n ibu selalu tak sabar2 (walaupun berdebar2) nak tgk baby kuar, nak tgk muka baby, kaki, tangan, sume lah... mesti comey mcm abi kan? hehe... n cantik mcm ibu...

comey? cantik? (mesti korang ckp, baby gurl kottt...)

=p

yup! from scan, my 1st baby is daughter!
the reality, kite tunggu dia keluar nanti...

love u baby, love u ibu... and thanks so much ibu sbb menjaga dgn baik, bersabar dgn 'gluk2' bila masa aktifnya, memberi mkn n minum, mengaji dan sebagainya untuk zuriat baby kita yg comel n aktif nie.... syg ibu sgt2!

baby, abi pun ade jaga baby gak tau... tolong urut2kan ibu time ibu sengal2 bdn n pinggang, mengaji untuk baby, belanja ibu mkn mknn yg tetibe ibu mengidam (x taula baby ke ibu yg nak sebenarnya) dan sebagainya... <-- nak tulis gak tuh... =p

Baby dah kluar nanti jadik anak yg solehah ye, taat perintah Allah, ikut sunnah Rasul, dan taat ibu bapa... Abi sentiasa mendoakan yg terbaik untuk baby...


Thursday, September 22, 2011

Kembali


Assalamualaikum

Aku tak tau nak start dari mana, sebab sumenye dah lame tak terupdate, semak samun, bersih sekejap ritu pun sket jek, skang dah makin semak samun sawang2 da..

namun, aku try jugaklah untuk mencoretkan sekeping dua untuk tatapan di kala nanti mungkin ingin mengimbau kembali..

Blog ini sepi dengan tulisan2 dan kedudukan semasa empunya diri. Aku sibuk ke? atau capaian internet yg tidak selalu nak capai di masa semalam dan kelmarin.

Tapi skang nie insyaAllah, capaian internet makin mudah bagiku, isteri dan becoming baby.. (baby leh men internet ke?) =p

Terkejut ke? bagi yg nak terkejut la.. huhu.. tetibe jek cite pasal baby eh? haha.. lom lahir lagi pun.. masih di dalam kadungan ibunye a.k.a my dear lovely wife..

jap, nanti aku sambung lagi.. wife aku dah abes kelas plak, nak g amek die nih...bye2..

gambar kawen kitorang









Wednesday, June 29, 2011

Fly over the China South Sea

Sabah still the best!! 2nd time in Sabah land.. But now wif my Love one! only Us =)








Thanks!

Thursday, June 16, 2011

result

weh! bile result kuar ar? asal "pautan ditutup"?

adeh!!panas²